Una diada ben intensa la del passat 26 de març al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València on va tindre lloc la I Jornada Professionals de Foment Lector organitzada pel Catàleg de Serveis, Recursos i Activitats d’Animació a la Lectura, FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura i la DG de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana i que comptà amb la col·laboració del COBDCV i del Vicerectorat de Cultura i Igualtat de la UV.
Inauguraren la Jornada Carmen Amoraga, Directora General de Cultura i Patrimoni, Antonio Ariño, Vicerector de Cultura i Igualtat de la UV i Dolors Pedrós i Nacho Larraz com a membres del patronat de la Fundació FULL, i el programa el conformaven tres Taules de Diàleg que intentaren donar les diverses visions de com acarar la difícil, però alhora engrescadora, tasca del foment lector: la vessant municipal, la bibliotecària i l’escolar.
La primera Taula de la jornada estigué integrada per Mª Ángeles Llorente, regidora d’Educació i Cultura de l’Ajuntament de Cheste i Pilar Roselló, membre del Consejo Municipal de Lectura de la localitat que aportaren l’experiència de com planificar la programació cultural des d’un consell ciutadà. També comptarem amb les aportacions de Xavier Molina, regidor de Cultura i Juventut de l’Ajuntament de Bocairent i Toni Gisbert, tècnic de Cultura i Juventut del municipi que presentaren l’aposta de Bocairent per formar part de la Xarxa Ciutats Lectores, les quals, implementen un pla estratègic de lectura amb la col·laboració dels agents implicats en el Consell de Lectura Local. I, per últim, Eduard Gay i Anna Palomares bibliotecaris i gestors culturals de Polinyà de Xúquer i Corbera que parlaren en nom del col·lectiu Zona Llibre-Zona Lliure i que integren les biblioteques de Corbera, Polinya del Xúquer, Guadassuar, Sollana, Almussafes i Llombai i que treballen en xarxa amb l’objectiu de donar una major dimensió als seus projectes.
Ja per la vesprada, i amb la col·laboració del COBDCV, la taula Reimaginar la lectura des de la biblioteca presenta la visió de quatre bibliotecaris que treballen a municipis de població ben diferent pel que fa al nombre d’habitants i dels reptes que això suposa a l’hora de programar activitats o aconseguir recursos: Néstor Mir, tècnic de la BP de València; Ignacio Beltrán, bibliotecari i coordinador de cultura de la biblioteca d’Altea; Maite Picó, bibliotecària de la BPM de Godelleta i Miguel Carlos Muñoz, responsable d’activitats culturals de la Biblioteca Valenciana. A més, comptàrem amb l’aportació d’Ana Toro, gestora cultural i membre de l’Asociación de Gestores Culturales de Extremadura (AGCEX-Extremadura) que implementa diversos programes d’animació a la lectura en les províncies de Badajoz i Cáceres.
Completà la Jornada la Taula de Diàleg Reimaginar la lectura des de l’escola amb les intervencions de Mª José Aroca, Antonio Benigno i Roger Doménech, membres de l’AMPA i mestre del CEIP L’Horta de Paiporta, Júlia Villaescusa, mestra i directora del CEIP Mas d’Escoto de Riba-roja del Túria i María Díaz, bibliotecària escolar especialitzada en alfabetitzacions múltiples que aportaren tres mirades molt interessants del treball que fan des de l’escola amb l’objectiu de fomentar la lectura al centre i entre les famílies.
A més, el programa oferia la possibilitat als professionals de l’animació lectora que formen part del Catàleg, de presentaran els seus projectes als assistents ja siga amb el format De 5 en 5, on cada participant disposava de cinc minuts per oferir un tast del seu treball als assistents o fent ús de la zona d’Exposició ubicada en l’incomparable marc del claustre de La Nau. Uns formats que afavorien el contacte directe i pròxim entre professionals que ofereixen serveis i tècnics programadors. Dintre del format De 5 en 5, l’equip de bibliotecàries de la Biblioteca Tamarit d’Oliva (València), també presentaren la seua experiència d’animació Repte lector de l’estiu ja que el Catàleg també vol donar visibilitat a les activitat de foment dutes a terme en biblioteques, centres escolars i col·lectius culturals.
Un espai necessari per propiciar l’intercanvi de projectes i idees i establir sinergies entre els diferents professionals. Una Jornada molt enriquidora que prompte repetirem!